De Nieuwe Wereld in première op IFFR

De Nieuwe Wereld Mirte (Bianca Krijgsman) is schoonmaakster in het aanmeldcentrum voor asielzoekers bij de luchthaven. Door routine probeert ze haar verleden weg te drukken. Als de charismatische West-Afrikaan Luc (Issaka Sawadogo) wordt binnengebracht, lijkt Mirte weer grip te krijgen op haar leven.

Een film over verlies, vluchten en liefde uit onverwachte hoek.

VERTONINGEN wo 30 jan 19:00 Pathé 7 (première) do 31 jan 10:00 Pathé 5 vr 01 feb 16:00 Pathé 4 za 02 feb 09:30 Oude Luxor

Kaarten zijn hier te koop (vanaf vrijdag 18 jan om 20:00u)

NRC Handelsblad schreef over de film:

"Jaap van Heusden, twee jaar geleden ijzersterk debuterend met Win/Win, over een financieel wonderkind dat verdwaalt op de Zuidas, situeert zijn film in niemandsland: het asielzoekerscentrum bij Schiphol. In De nieuwe wereld hervindt een gebutste, norse schoonmaakster haar menselijkheid via een asielzoeker, Isaka Sawadogo, die recent in The Invader al iedereen van het doek blies. Van Heusden etaleert opnieuw zijn gave klein drama te verbinden met grote kwesties zonder prekerig te worden." NRC_Handelsblad-logo

Het Offer op uitzendinggemist

Reinout Bussemaker in Het Offer

Bekijk de film op de site van uitzendinggemist

 

SOUNDBYTES

Bij VPRO's De Avonden was ik te gast om over de film te praten. Dat interview door Sarina Vitta is hier terug te luisteren.

In een artikel in Trouw vertelt filosoof Liesbeth Noordegraaf-Eelens over Het Offer:

"Koen was altijd vader én rechter. Het offer eist dat hij positie kiest. Maar het is een keuze tussen twee kwaden. En hoe lang Koen er ook over nadenkt, een verlossend antwoord komt er niet. Dit denken over die vraag verteert Koen. Het holt uit, het sloopt. Wat hij ook kiest, hij zal verliezen. Maar kiezen moet hij."

Het hele artikel is hier te lezen.

Update

Jawel, dag drie staat erop. Wat een fijne club mensen. En geweldige acteurs. We raken op stoom. Hieronder: twee momenten van het scherm gestolen.

 

DNW

Afgelopen jaar gewerkt aan een nieuw script samen met Rogier de Blok. Wordt een film met IJswater en NTR (werktitel: De Nieuwe Wereld). Over Mirte, een chagrijnige schoonmaakster die werkt op Aanmeldcentrum Schiphol Oost, het scheidingsstation voor asielzoekers. Een vrouw met een pijnlijk verleden die door routine grip op haar bestaan probeert te houden. Ook haar zoontje houdt ze ongewild op afstand, zodat hij noodgedwongen bij haar zus en zwager woont. Tot Luc arriveert, een West-Afrikaanse asielzoeker met een dramatisch vluchtverhaal. Vanaf dag één irriteert en confronteert hij Mirte. Door hun kleine ontmoetingen wordt haar leven gedurende de tien dagen van zijn procedure een stukje losgewrikt. Na lang zoeken met hulp van Kemna Casting en de halve Afrikaanse film-community twee geweldige acteurs gevonden: Bianca Krijgsman en Issaka Sawadogo. Dat wordt een feestje.

Duivelse Dilemma's: Het Offer

Reinout Bussemaker in Duivelse Dilemma's: Het Offer Eerste still uit mijn nieuwe Duivelse Dilemma, getiteld Het Offer. De 40-minuten film is af. Uitzenddatum nog onbekend. Wordt waarschijnlijk einde jaar bij de HUMAN. (Op de foto: Reinout Bussemaker als Koen Abrams. Wanneer zijn zoon een misdaad pleegt, moet de onberispelijke rechter kiezen tussen hem beschermen of hem uitleveren aan het recht).

It's a wrap

Reinout Bussemaker als rechter (in de serie Duivelse Dilemma's) It's a wrap. Tweede Duivelse Dilemma's film staat erop. Genoten van uitzonderlijk vrolijke crew met wie we prachtig materiaal hebben geschoten tijdens vele brakke nachten. Op de foto: Reinout Bussemaker in de rol van rechter wordt in het trappenhuis van de rechtbank achtervolgd door zijn alter ego en door cameraman Martijn van Broekhuizen.

duivels dilemma

Gisteren de eerste beelden geschoten voor een nieuwe film in de reeks Duivelse Dilemma's van HUMAN. Het verhaal van een rechter die wordt geconfronteerd met een misdrijf dat zijn zoon heeft gepleegd. Levert hij hem over aan het recht dat hij lief heeft? Of houdt hij zijn zoon de hand boven het hoofd?

Zo'n verhaal vraagt natuurlijk om een lijk. En wel afgezonken. Zo schreef Patrick van Es het in elk geval. Maar dan allee,  ga het maar eens filmen eind maart. Gelukkig een mooie club mensen bij elkaar kunnen krijgen, die samen knokken om dit soort scènes op de gevoelige plaat te krijgen.

(Op de foto stuntvrouw Heidi Alemans en begeleider Marco Maas die het ijskoude water trotseren.)

 

DRONE in de pers

“Van Heusden toont zich met Drone opnieuw een origineel, stijlvol en overtuigend verteller.” Lees de recensie in de Volkskrant

 

 

 

“Kun je als militair iedere dag van 9 tot 5 bommen gooien aan de andere kant van de wereld en dan als familyman op tijd aanschuiven voor de maaltijd, zonder gek te worden?”

Lees het interview in de VPRO Gids

 

 

 

“Dat radicaal afstand nemen van de ruimte is niet zonder consequenties, meent Ad Verbrugge. Het heeft psychische gevolgen, die zich fysiek kunnen manifesteren. Want als je kunt klaarkomen achter een computer, hoe zit het dan met de soldaat die schiet vanuit zijn bureaustoel? Vroeger zette een soldaat zijn leven op het spel, filosofeert Verbrugge. ‘Dat rechtvaardigt dat hij een leven neemt.’ Maar met drones verhoudt het lichaam zich niet meer tot de strijd. Of wel? Zullen onze hersenen ons straffen met pijn? Kan een kantoorsoldaat posttraumatische stress ervaren?”

Lees het uitgebreide verslag van het Duivelse Dilemma's: DRONE  debat in de Balie op NRC.nl 

 

 

 

 

“Jaap van Heusden schreef een indringend scenario over deze 'schone' oorlogsvoering”

Lees de aankondiging in De Telegraaf

 

 

 

“Een Nederlandse luchtmachtmajoor bombardeert elke dag doelen in Afghanistan. Niet vanaf 15.000 voet boven de Hindu Kush, maar vanuit een afgesloten container op een Nederlandse luchtmachtbasis. In de korte film Drone van regisseur Jaap van Heusden lijkt het allemaal heel aannemelijk, door het realistische script en omdat er op luchtmachtlocaties is gedraaid.”

Lees de aankondiging in NRC Handelsblad

 

 

 

Over oorlog by proxy: “Je hebt contact en toch ook weer niet, maar de gevolgen zijn wel reëel. Je kunt de afstand vergroten maar uiteindelijk is er hetzelfde aan de hand.”

Luister het Dit is de dag interview op Radio

 

“Van Heusden noemt het ‘een cadeautje’ dat hij tijdens het maken van de korte film mocht sparren met filosofen Hans Achterhuis, Ad Verbrugge en Marjolijn Februari, psychologe Pleun van Vliet, journalist Gawie Keyser en de andere regisseurs. ‘Eens in de zoveel tijd kwamen we bij elkaar. De filmmakers vertelden over hun scenario en de anderen reflecteerden daarop.’ ”

Lees meer over het bijzondere maakproces van de Duivelse Dilemma's in AD

“Doomen vindt dat hij absoluut niet mag zeiken. Die jongens in de zandbak, zegt hij ergens in de film, díe hebben het moeilijk”

Lees het interview in Trouw

 

DRONE première in de Balie & op televisie, 29 & 30 nov

Mijn nieuwe film DRONE (40 minuten, met mooie rollen door Raymond Thiry & Monic Hendrickx) gaat volgende week op 29 november om 20.00 in première in de Balie in Amsterdam. Een avond Debat en Cinema in de serie Duivelse Dilemma's. Bekijk het programma met prominente gasten vanuit defensie, politiek en de academia en koop kaartjes via deze link.

Raymond Thiry & Boy Ooteman in Drone

 

De dag erna, op 30 november om 23.00 is de televisiepremière van Drone op Nederland 2.

Lees hier de nieuwsbrief