...en de filmkrant

'Dit is zó Nederlands'

De vijfde Telefilm die wordt vertoond is van Jaap van Heusden. In De nieuwe wereld, die in première ging op het IFFR, ontvouwt zich een kortstondige vriendschap tussen een schoonmaakster op het Aanmeldcentrum Schiphol en een charmante vluchteling uit Burkina Faso. Van Heusden: "Zij is een schijndode. Hij helpt haar haar verdriet een plek te geven." lees verder

De Nieuwe Wereld in première op IFFR

De Nieuwe Wereld Mirte (Bianca Krijgsman) is schoonmaakster in het aanmeldcentrum voor asielzoekers bij de luchthaven. Door routine probeert ze haar verleden weg te drukken. Als de charismatische West-Afrikaan Luc (Issaka Sawadogo) wordt binnengebracht, lijkt Mirte weer grip te krijgen op haar leven.

Een film over verlies, vluchten en liefde uit onverwachte hoek.

VERTONINGEN wo 30 jan 19:00 Pathé 7 (première) do 31 jan 10:00 Pathé 5 vr 01 feb 16:00 Pathé 4 za 02 feb 09:30 Oude Luxor

Kaarten zijn hier te koop (vanaf vrijdag 18 jan om 20:00u)

NRC Handelsblad schreef over de film:

"Jaap van Heusden, twee jaar geleden ijzersterk debuterend met Win/Win, over een financieel wonderkind dat verdwaalt op de Zuidas, situeert zijn film in niemandsland: het asielzoekerscentrum bij Schiphol. In De nieuwe wereld hervindt een gebutste, norse schoonmaakster haar menselijkheid via een asielzoeker, Isaka Sawadogo, die recent in The Invader al iedereen van het doek blies. Van Heusden etaleert opnieuw zijn gave klein drama te verbinden met grote kwesties zonder prekerig te worden." NRC_Handelsblad-logo

Het Offer op uitzendinggemist

Reinout Bussemaker in Het Offer

Bekijk de film op de site van uitzendinggemist

 

SOUNDBYTES

Bij VPRO's De Avonden was ik te gast om over de film te praten. Dat interview door Sarina Vitta is hier terug te luisteren.

In een artikel in Trouw vertelt filosoof Liesbeth Noordegraaf-Eelens over Het Offer:

"Koen was altijd vader én rechter. Het offer eist dat hij positie kiest. Maar het is een keuze tussen twee kwaden. En hoe lang Koen er ook over nadenkt, een verlossend antwoord komt er niet. Dit denken over die vraag verteert Koen. Het holt uit, het sloopt. Wat hij ook kiest, hij zal verliezen. Maar kiezen moet hij."

Het hele artikel is hier te lezen.

Update

Jawel, dag drie staat erop. Wat een fijne club mensen. En geweldige acteurs. We raken op stoom. Hieronder: twee momenten van het scherm gestolen.

 

DNW

Afgelopen jaar gewerkt aan een nieuw script samen met Rogier de Blok. Wordt een film met IJswater en NTR (werktitel: De Nieuwe Wereld). Over Mirte, een chagrijnige schoonmaakster die werkt op Aanmeldcentrum Schiphol Oost, het scheidingsstation voor asielzoekers. Een vrouw met een pijnlijk verleden die door routine grip op haar bestaan probeert te houden. Ook haar zoontje houdt ze ongewild op afstand, zodat hij noodgedwongen bij haar zus en zwager woont. Tot Luc arriveert, een West-Afrikaanse asielzoeker met een dramatisch vluchtverhaal. Vanaf dag één irriteert en confronteert hij Mirte. Door hun kleine ontmoetingen wordt haar leven gedurende de tien dagen van zijn procedure een stukje losgewrikt. Na lang zoeken met hulp van Kemna Casting en de halve Afrikaanse film-community twee geweldige acteurs gevonden: Bianca Krijgsman en Issaka Sawadogo. Dat wordt een feestje.

Duivelse Dilemma's: Het Offer

Reinout Bussemaker in Duivelse Dilemma's: Het Offer Eerste still uit mijn nieuwe Duivelse Dilemma, getiteld Het Offer. De 40-minuten film is af. Uitzenddatum nog onbekend. Wordt waarschijnlijk einde jaar bij de HUMAN. (Op de foto: Reinout Bussemaker als Koen Abrams. Wanneer zijn zoon een misdaad pleegt, moet de onberispelijke rechter kiezen tussen hem beschermen of hem uitleveren aan het recht).

It's a wrap

Reinout Bussemaker als rechter (in de serie Duivelse Dilemma's) It's a wrap. Tweede Duivelse Dilemma's film staat erop. Genoten van uitzonderlijk vrolijke crew met wie we prachtig materiaal hebben geschoten tijdens vele brakke nachten. Op de foto: Reinout Bussemaker in de rol van rechter wordt in het trappenhuis van de rechtbank achtervolgd door zijn alter ego en door cameraman Martijn van Broekhuizen.

duivels dilemma

Gisteren de eerste beelden geschoten voor een nieuwe film in de reeks Duivelse Dilemma's van HUMAN. Het verhaal van een rechter die wordt geconfronteerd met een misdrijf dat zijn zoon heeft gepleegd. Levert hij hem over aan het recht dat hij lief heeft? Of houdt hij zijn zoon de hand boven het hoofd?

Zo'n verhaal vraagt natuurlijk om een lijk. En wel afgezonken. Zo schreef Patrick van Es het in elk geval. Maar dan allee,  ga het maar eens filmen eind maart. Gelukkig een mooie club mensen bij elkaar kunnen krijgen, die samen knokken om dit soort scènes op de gevoelige plaat te krijgen.

(Op de foto stuntvrouw Heidi Alemans en begeleider Marco Maas die het ijskoude water trotseren.)