ASYLUM

VPRO zendt onze documentaire ASYLUM uit: zondag 19 nov 23:04u op NPO3. Genomineerd voor een Gouden Kalf. Duur: 23min. Kijk hier de film terug op npo.nl

Twee jaar lang volgden filmmaker Jefta Varwijk en ik de 29-jarige David Brown tijdens zijn opname in een psychiatrische instelling. Voor mij de eerste film waarvoor ik zo dicht bij iemands diepste diepten mocht komen. Tegelijk niet eerder iemand ontmoet die zo grappig over zijn zelfmoordpogingen kan vertellen.

‘Ik word wakker om drie uur 's nachts. Ik doe de ramen open, ik stap op de vensterbank. Alles ziet er wit uit. Het is februari. Ik moet en zal m'n nek breken. Dat moet.’

De stem in het hoofd van David Brown gaf hem een duidelijke keuze: zijn broer vermoorden of van elf meter hoog omlaag springen. David waagde de sprong. En belandde in een reeks psychiatrische opnames. Vanuit een ultrasubjectief perspectief toont Asylum hoe hij uit zijn depressie omhoog probeert te klimmen, steunend op zijn muzikaliteit en onverwoestbare humor.

Prangende kwesties achter de schermen? Niemand minder dan Chris Kijne interviewde Jefta en mijzelf over het maken van Asylum voor VPRO DocTalks.