DRONE in de pers

“Van Heusden toont zich met Drone opnieuw een origineel, stijlvol en overtuigend verteller.” Lees de recensie in de Volkskrant

 

 

 

“Kun je als militair iedere dag van 9 tot 5 bommen gooien aan de andere kant van de wereld en dan als familyman op tijd aanschuiven voor de maaltijd, zonder gek te worden?”

Lees het interview in de VPRO Gids

 

 

 

“Dat radicaal afstand nemen van de ruimte is niet zonder consequenties, meent Ad Verbrugge. Het heeft psychische gevolgen, die zich fysiek kunnen manifesteren. Want als je kunt klaarkomen achter een computer, hoe zit het dan met de soldaat die schiet vanuit zijn bureaustoel? Vroeger zette een soldaat zijn leven op het spel, filosofeert Verbrugge. ‘Dat rechtvaardigt dat hij een leven neemt.’ Maar met drones verhoudt het lichaam zich niet meer tot de strijd. Of wel? Zullen onze hersenen ons straffen met pijn? Kan een kantoorsoldaat posttraumatische stress ervaren?”

Lees het uitgebreide verslag van het Duivelse Dilemma's: DRONE  debat in de Balie op NRC.nl 

 

 

 

 

“Jaap van Heusden schreef een indringend scenario over deze 'schone' oorlogsvoering”

Lees de aankondiging in De Telegraaf

 

 

 

“Een Nederlandse luchtmachtmajoor bombardeert elke dag doelen in Afghanistan. Niet vanaf 15.000 voet boven de Hindu Kush, maar vanuit een afgesloten container op een Nederlandse luchtmachtbasis. In de korte film Drone van regisseur Jaap van Heusden lijkt het allemaal heel aannemelijk, door het realistische script en omdat er op luchtmachtlocaties is gedraaid.”

Lees de aankondiging in NRC Handelsblad

 

 

 

Over oorlog by proxy: “Je hebt contact en toch ook weer niet, maar de gevolgen zijn wel reëel. Je kunt de afstand vergroten maar uiteindelijk is er hetzelfde aan de hand.”

Luister het Dit is de dag interview op Radio

 

“Van Heusden noemt het ‘een cadeautje’ dat hij tijdens het maken van de korte film mocht sparren met filosofen Hans Achterhuis, Ad Verbrugge en Marjolijn Februari, psychologe Pleun van Vliet, journalist Gawie Keyser en de andere regisseurs. ‘Eens in de zoveel tijd kwamen we bij elkaar. De filmmakers vertelden over hun scenario en de anderen reflecteerden daarop.’ ”

Lees meer over het bijzondere maakproces van de Duivelse Dilemma's in AD

“Doomen vindt dat hij absoluut niet mag zeiken. Die jongens in de zandbak, zegt hij ergens in de film, díe hebben het moeilijk”

Lees het interview in Trouw