ANDERMAN 3D

Na de monofone (win/win) berichtgeving tijd voor een nieuw geluid. Of beter: na een monoculaire kijk bereid ik me voor op een stereoscopische blik. Ik werk aan de derde korte film in het drieluik over de schrijver Per Anderman. En wel... in 3D

1. Berichten van Per, een curriculum vitae (2001) toonde in stilstaande beelden Andermans onfortuinlijke maar humoristische zoektocht naar een baan en zijn haat/haat verhouding met ons land.

2. In 2006 volgde Anderman waarin we Per volgen terwijl hij door dreigt te draaien onder de zorg voor zijn dementerende moeder, die hem gek maakt met haar paranoia. En over zijn zoektocht naar de troost van de kunsten.

Anderman 3D -- put on those RED/CYAN anaglyph glasses

2010/2011: Anderman 3D vormt het sluitstuk van de trilogie. Uit de synopsis:

Een paar jaar geleden dreigde Per Anderman door te draaien onder de zorg voor zijn dementerende moeder. Nu die eindelijk is opgenomen, verhuist hij van het benauwde flatje in de buitenwijk naar een licht huis met houten vloeren en hoge plafonds in de oude stad, vlak naast de paleistuin. Dat droomhuis bevalt hem maar matig: ‘ik moet wel iets hebben om op te schelden anders verlies ik mijn raison d'être’. En de gekte blijkt nog steeds niet van de lucht.  Net op het moment dat hij weer helder genoeg is om zijn studie te hervatten (‘Ik studeer nu Grieks en Latijn. Ja, ja over 10 jaar ben ik oudkatholiek priester. Dan sta ik voor het altaar met een lekker wijf’) wordt hij belaagd door een psychose.

Dingen zien die er echt zijn, maar die tegelijkertijd enkel producten van je brein zijn. Hoe toon je die ervaring? Anderman en ik dachten er al tijden over na. En toen was daar 3D. Wat een prachtige kans. Voorlopig vooral benut voor grote spektakelfilms. Maar Anderman en ik gaan deze vorm van zinsbegoocheling gebruiken voor een korte documentaire. De eerste ter wereld in zijn soort.

De 3D (of beter: stereoscopische) techniek ontwikkelt zich snel. En naast een bak theoretische kennis die ik van internet heb geschraapt, is het nu tijd om in de leer te gaan bij de mannen die er al meer dan tien jaar mee bezig zijn. Ik ben geselecteerd voor een 3D stereoscopie masterclass van de Europese Filmacademie in Berlijn. Volgende week elke dag van 10 tot 10 les van de 3D goeroe's van Europa:  Alain Derobe & Florian Maier. Een enorm voorrecht om van deze meesters het vak te leren. En met grote ogen las ik in het programma dat er een extra master te gast is die ik bewonder om zijn bijzondere films: Wim Wenders.

Wim Wenders working on PINA in 3D (foto: Donata Wenders)