DNW

Afgelopen jaar gewerkt aan een nieuw script samen met Rogier de Blok. Wordt een film met IJswater en NTR (werktitel: De Nieuwe Wereld). Over Mirte, een chagrijnige schoonmaakster die werkt op Aanmeldcentrum Schiphol Oost, het scheidingsstation voor asielzoekers. Een vrouw met een pijnlijk verleden die door routine grip op haar bestaan probeert te houden. Ook haar zoontje houdt ze ongewild op afstand, zodat hij noodgedwongen bij haar zus en zwager woont. Tot Luc arriveert, een West-Afrikaanse asielzoeker met een dramatisch vluchtverhaal. Vanaf dag één irriteert en confronteert hij Mirte. Door hun kleine ontmoetingen wordt haar leven gedurende de tien dagen van zijn procedure een stukje losgewrikt. Na lang zoeken met hulp van Kemna Casting en de halve Afrikaanse film-community twee geweldige acteurs gevonden: Bianca Krijgsman en Issaka Sawadogo. Dat wordt een feestje.

Duivelse Dilemma's: Het Offer

Reinout Bussemaker in Duivelse Dilemma's: Het Offer Eerste still uit mijn nieuwe Duivelse Dilemma, getiteld Het Offer. De 40-minuten film is af. Uitzenddatum nog onbekend. Wordt waarschijnlijk einde jaar bij de HUMAN. (Op de foto: Reinout Bussemaker als Koen Abrams. Wanneer zijn zoon een misdaad pleegt, moet de onberispelijke rechter kiezen tussen hem beschermen of hem uitleveren aan het recht).

It's a wrap

Reinout Bussemaker als rechter (in de serie Duivelse Dilemma's) It's a wrap. Tweede Duivelse Dilemma's film staat erop. Genoten van uitzonderlijk vrolijke crew met wie we prachtig materiaal hebben geschoten tijdens vele brakke nachten. Op de foto: Reinout Bussemaker in de rol van rechter wordt in het trappenhuis van de rechtbank achtervolgd door zijn alter ego en door cameraman Martijn van Broekhuizen.

duivels dilemma

Gisteren de eerste beelden geschoten voor een nieuwe film in de reeks Duivelse Dilemma's van HUMAN. Het verhaal van een rechter die wordt geconfronteerd met een misdrijf dat zijn zoon heeft gepleegd. Levert hij hem over aan het recht dat hij lief heeft? Of houdt hij zijn zoon de hand boven het hoofd?

Zo'n verhaal vraagt natuurlijk om een lijk. En wel afgezonken. Zo schreef Patrick van Es het in elk geval. Maar dan allee,  ga het maar eens filmen eind maart. Gelukkig een mooie club mensen bij elkaar kunnen krijgen, die samen knokken om dit soort scènes op de gevoelige plaat te krijgen.

(Op de foto stuntvrouw Heidi Alemans en begeleider Marco Maas die het ijskoude water trotseren.)

 

DRONE in de pers

“Van Heusden toont zich met Drone opnieuw een origineel, stijlvol en overtuigend verteller.” Lees de recensie in de Volkskrant

 

 

 

“Kun je als militair iedere dag van 9 tot 5 bommen gooien aan de andere kant van de wereld en dan als familyman op tijd aanschuiven voor de maaltijd, zonder gek te worden?”

Lees het interview in de VPRO Gids

 

 

 

“Dat radicaal afstand nemen van de ruimte is niet zonder consequenties, meent Ad Verbrugge. Het heeft psychische gevolgen, die zich fysiek kunnen manifesteren. Want als je kunt klaarkomen achter een computer, hoe zit het dan met de soldaat die schiet vanuit zijn bureaustoel? Vroeger zette een soldaat zijn leven op het spel, filosofeert Verbrugge. ‘Dat rechtvaardigt dat hij een leven neemt.’ Maar met drones verhoudt het lichaam zich niet meer tot de strijd. Of wel? Zullen onze hersenen ons straffen met pijn? Kan een kantoorsoldaat posttraumatische stress ervaren?”

Lees het uitgebreide verslag van het Duivelse Dilemma's: DRONE  debat in de Balie op NRC.nl 

 

 

 

 

“Jaap van Heusden schreef een indringend scenario over deze 'schone' oorlogsvoering”

Lees de aankondiging in De Telegraaf

 

 

 

“Een Nederlandse luchtmachtmajoor bombardeert elke dag doelen in Afghanistan. Niet vanaf 15.000 voet boven de Hindu Kush, maar vanuit een afgesloten container op een Nederlandse luchtmachtbasis. In de korte film Drone van regisseur Jaap van Heusden lijkt het allemaal heel aannemelijk, door het realistische script en omdat er op luchtmachtlocaties is gedraaid.”

Lees de aankondiging in NRC Handelsblad

 

 

 

Over oorlog by proxy: “Je hebt contact en toch ook weer niet, maar de gevolgen zijn wel reëel. Je kunt de afstand vergroten maar uiteindelijk is er hetzelfde aan de hand.”

Luister het Dit is de dag interview op Radio

 

“Van Heusden noemt het ‘een cadeautje’ dat hij tijdens het maken van de korte film mocht sparren met filosofen Hans Achterhuis, Ad Verbrugge en Marjolijn Februari, psychologe Pleun van Vliet, journalist Gawie Keyser en de andere regisseurs. ‘Eens in de zoveel tijd kwamen we bij elkaar. De filmmakers vertelden over hun scenario en de anderen reflecteerden daarop.’ ”

Lees meer over het bijzondere maakproces van de Duivelse Dilemma's in AD

“Doomen vindt dat hij absoluut niet mag zeiken. Die jongens in de zandbak, zegt hij ergens in de film, díe hebben het moeilijk”

Lees het interview in Trouw

 

DRONE première in de Balie & op televisie, 29 & 30 nov

Mijn nieuwe film DRONE (40 minuten, met mooie rollen door Raymond Thiry & Monic Hendrickx) gaat volgende week op 29 november om 20.00 in première in de Balie in Amsterdam. Een avond Debat en Cinema in de serie Duivelse Dilemma's. Bekijk het programma met prominente gasten vanuit defensie, politiek en de academia en koop kaartjes via deze link.

Raymond Thiry & Boy Ooteman in Drone

 

De dag erna, op 30 november om 23.00 is de televisiepremière van Drone op Nederland 2.

Lees hier de nieuwsbrief

 

D R O N E

Bas Icke en ik hebben na noeste arbeid het beeld van DRONE op slot gegooit. Minco Eggersman wrijft inmiddels zijn handen warm voor de muziek. En Marco Vermaas staat alweer klaar met zijn mannen om het geluid vorm te geven. Eén korte sneak preview s.v.p.... Ah toe? Vooruit: DRONE

DRONE... it's a wrap

over 800 minutes of beautiful ARRI ALEXA material shot by sal kroonenberg on disk. joho, let's edit them down to a 40 minute film. below: thiry and ooteman testing the limits of our UAV pilot station between two takes

(philip fountain, thanks for this clip)

 

justice & care

I almost let the premiere of a short I shot in India, go unmentioned. Recorded the moving story of a 15-year old girl who was tricked and sold by her best friend to work in one of Mumbai's brothels. (And who was rescued by a great bunch of people called Justice & Care). Daniël Halsall kindly edited the piece. Some screenshots below. Hopefully you get a chance to see M's Story at one of J&C's events. (Oh and should you be looking for a way to put your money where your words are: I got to see this group of detectives, lawyers & social workers fighting exploitation of children from up close. They really know their jobs and will wisely put your support to work).  

nog even over dat schrijven

De halfproducten die scenario's zijn, blauwdrukken voor films, mogen als schrijfsels geen naam hebben, ik weet het. Het volgende citaat, dat vandaag ergens opdook, is dan ook niet mijn credo, maar mijn wens:

‘Terwijl ik schrijf, word ik aan het licht gebracht.'

Willem Jan Otten

surfacing

Stil hier. Flink wat maanden ondergedoken geweest in de schrijversbunker. Zweten was het. Enige wapenfeiten: samen met Patrick van Es het script Wolvenhuid geschreven, speelfilm over een jonge crimineel die terecht komt in een experimentele jeugdgevangenis. Daarnaast zelf DRONE geschreven, een 40-minuten filmscript over een family man die van 9 tot 5 werkt als drone piloot. En tot slot zojuist een versie opgeleverd van het filmverhaal Unaccompanied Minor, geschreven samen met partner in crime Jan Willem den Bok. Over een stewardess die in Kiev moedertje speelt voor een straatjongen. Over alledrie de verhalen ongetwijfeld meer zodra verfilmingen in zicht komen. Ondertussen gaat het schrijversvak me -als een jas na een paar winters- steeds meer naar het lijf staan.

festival sound bites

Oscar+Van+Rompay+AFI+FEST+2010+Presented+Audi Hierboven Oscar op de rode loper in Hollywood tijdens zijn bezoek aan AFI Fest 2010 waar Win/Win warm werd ontvangen. Zie onderstaande reviews. NB: MAY CONTAIN SPOILERS

SBCC Film Reviews (by Paula Gomez)

Filmthreat.com (by Mark Fulton)

SPOILERS: Smellslikescreenspirit.com (by Don Simpson)

-

In Mannheim nam uitvoerend producent Ada Goossens de honneurs waar. En op dat festival tipte de Jury van Bioscoopeigenaars de film als een van de drie favorieten voor in de bioscoop.

Jury der Kinobetreiber:

WIN/WIN "Genau beobachtend erzählt Jaap van Heusden in kühlen Bildern und zugleich auf sehr humorvolle Art von der binären, virtuell bestimmten Finanzwelt. Welten entfernt vom handfesten Alltag."

En deze  Duitstalige recensie toont aan dat Win/Win ook resoneert in het land van de Deutsche Bank:

Oliver Schmitt @ Negativ Film


Uitzending Gemist

Win/Win uitzending gemist

Win/Win staat op uitzending gemist tot deze zaterdag. Grijp die kans. En anders: 1 november komt de DVD uit.

En niet te vergeten: Win/Win & Jaap wonnen dit weekend in Berlijn de Prix Europa Genève voor Best Script. Een prijs met een wel heel toepasselijke trofee.

prix_europa_award_trophyUit het Juryrapport: "[...] This very high standard [of the submissions] gave the jury a challenging and enjoyable task. They were looking for writing that showed an enthusiasm for what film can do that no other medium can. They expected originality of setting and theme and above all characters that were both engaging but with a difference which had the potential to take the story in unexpected directions. [...] The winning film has a very special character, that enters a particular world [...] it is used as a strange land where Ivan gains an understanding of where he belongs in the real world."

Win/Win op Nederland 3

Win/Win op televisie:
zaterdag 23 oktober om 21.57 uur op Nederland 3

Het lijkt een halve eeuwigheid geleden. De eerste vertoning in die gigantische zaal in Rotterdam. Dat was 1 februari van dit jaar. Ik was pas drie dagen daarvoor 's nachts  uit de geluidsstudio gerold.

Met die première begon Win/Win zijn tocht de wereld in.
Na twee maanden in de Nederlandse filmtheaters en festivalvertoningen in de raarste uithoeken van de planeet komt de film nu op televisie.

Dank voor jullie mails en tweets en facebookberichten over de festivals en de bioscooprelease. Ook voor deze uitzending hoop ik op een mooi publiek. Dus nog eenmaal: hoort zegt het voort!

Win/Win op televisie:
zaterdag 23 oktober om 21.57 uur op Nederland 3

Hetzelfde nieuws maar dan opgefleurd met allerlei plaatjes en links

Oh ja, Variety's hyperactieve recensie van Win/Win wil ik natuurlijk ook niemand onthouden.

festival faits divers

Vijf mooie volle zalen en leuke Q&A's later is het Nederlands Filmfestival weer voorbij. Win/Win kreeg nominaties van de Moviesquad jongerenjury en een nominatie voor beste filmposter. Marco Vermaas werd genomineerd voor een gouden kalf voor zijn geluidsontwerp voor Win/Win:

"Marco Vermaas geeft doeltreffend de hectische wereld van de beurshandelaar vorm. In die chaos van geluid weet hij de kijker op overtuigende wijze dicht bij het conflict van de belangrijkste personages te houden. In de kakofonie van schreeuwende mensen, ratelende telefoons en knorrende en piepende computers ontgaat ons geen detail van dialoog of emotie."

Ook reikte Marc Bary de eerste DVD en Soundtrack uit. Vanaf 1 november verkrijgbaar. Toen op de laatste dag van het festival goed nieuws uit de VS: AFI Fest (bijzonder festival te L.A.) heeft Win/Win geselecteerd! Verder is de film aan een reisje begonnen langs Vancouver, Berlijn, Mannheim, Sevilla, Warsaw en vele andere prachtsteden.

Hier in het barre laagland gaat ondergetekende na omzwervingen door India weer wat maanden het schrijfhonk in om te werken aan de komende drie films. Gelukkig wel in gezelschap van Den Bok en Van Es.