log IX

20I2000 silence. maybe because i have been thinking much about it lately. maybe just because i have become indifferent or lazy. many things have been since the last time i talked to this log... a new GOD was born, another 1000 years died.

het is winter. ik heb twee weken druipend verkouden met een opgerold overhemd om m'n nek gelopen en in de montagecatacombe gewerkt bij de gratie van coca cola & paracetamol. een paar weken terug zakte de temperatuur in de droge nachten vaak tot 15 graden. sommige burkinabe droegen dan wollen sjaals [vermoedelijk ingevlogen door oxfam en andere lieve-oma-collectieven] een enkeling heb ik betrapt met een bivakmuts. ik heb het koud gehad. erg koud. vreemd dat temperatuur relatief is maar zonder herinnering [zoals smaak die wel heeft]

-----------------------

ik maak een spelprogramma voor de nationale televisie, vijf minuten per week {geschatte 1 miljoen kijkers} te stom om waar te zijn, mensen rondom een oplegger op de markt. de sponsor {een bouillonblokjesfabrikant} deelt prijzen [plastic emmers, mandjes en fruitschalen] uit aan mensen die antwoorden kennen op onvoorstelbaar triviale vragen over de populairste soap van het moment, een braziliaanse gruwel [wat was de kleur van de blouse van de oudtante die in afl. 1586 bij sergio op bezoek kwam? wat zijn de namen van de vijf honden van de dokter? wat waren de eerste woorden van sergio toen hij bij marimar in de lift stapte?]. wederom de onderwereld die door de aardkorst barst. hoe ook. vandaag heeft iemand de hoofdprijs van deze week gewonnen: een schaap.

een schaap! GOD bestaat. werkelijk en zonder klein te worden door de dogma's en drakerige taal waarmee we hem vastbinden.

--------------------------

samenspraak over stilte

25X1999 15.53 jaap aan tim

een dag zonder veel afwijkingen van andere. de wind bijna stil. de brand van de zon zonder ophouden. de woorden chaotisch in hoofd, vurig van hart en zwart-wit op papier. toch gebeurt het juist op deze dag. de stilte wordt verbroken...

18XI1999 21.48 jaap aan brooke

.................................................................................. .................................................................................. .................................................................................. .................................................................................. .................................................................................. .................................................................................. .................................................................................. .................................................................................. .................................................................................. .................................................................................. .................................................................................. .................................................................................. .................................................................................. .................................................................................. .................................................................................. .................................................................................. ....................................

a dot for every star, for every word that would be here when i would have found it

so often there is a greater comfort in the silence of words than in the screaming absence of sound

25XI1999 0.51 jaap aan tim

het groots en meeslepend lawaai dat je van het leven moet overtuigen. welnu. we blijven graven. [...] NB1: poezie: de sprakeloosheid van de taal in woorden vatten

07XII1999 7.25 tim aan jaap

Shush Can you imagine how silent a plane crash would be if you were deaf? How unbearably loud a rape?

08XII1999 18:59 jaap aan tim

what should be said when all the words have expired and silence is tearing up the poetry?

08XII1999 19.10 [CHAT-fragment]

FurNocturnus [TIM]: stilte: "het gekend worden".....?? somniator vigil [jaap]: door? FurNocturnus: stilte is existentieel, althans zo zie ik het... en dus moeilijk uit te leggen...... FurNocturnus: God? somniator vigil: wellicht. dan laat ik mij weinig kennen FurNocturnus: hoezo? somniator vigil: als stilte een afwezigheid is van andere elementen die zijn niet vaak afwezig de brei de associatiemachine die doorratelt de voorstelling noem het fantasie FurNocturnus: misschien is stilte dat wel niet....... stilte is misschien niet synoniem aan leegte..... [...] FurNocturnus: wanneer ervaar je stilte, of doe je dat nooit? somniator vigil: ik ervaar wat ik als 'stilte' aanduidt in een bijna juichende dankbaarheid naar GOD somniator vigil: maar vrijwel direkt FurNocturnus: dus de contradictie in de stilte: "stilte" en "juichend"? somniator vigil: meteen daarop ben ik al bezig om te proberen dat moment vast te houden en vast te leggen FurNocturnus: niet "stilte" als afwezigheid, maar aanwezigheid....... somniator vigil: maar is het wel stilte als ik tegelijk meeluister naar mijn eigen geluid?

08XII1999 20:22 Ook hier [bij het nadenken over stilte] kom ik steeds weer terug bij twee kanten van mijn leven. Aan de ene kant het wilde en passionele; aan de andere kant het rustige, gevoelige en pensieve ... het onstuimige en wilde dat tot uiting komt door het pensieve; het gevoelige dat veroorzaakt wordt door het wilde en het overdadige ... in het wilde blijf ik pensief, en in het pensieve wild ... Alles, alles of nooit, ik schreeuw mezelf dwars door de woestijnen. Alles, alles of nooit, ik wil niet ongezien verdwijnen*. Dit zing ik regelmatig tegen mezelf. *youp

08XII1999 23:26 jaap aan tim

de stilte. 'k ben blij dat je er stevig in bijt. dat je het merg uit de botten van het leven zuigt [zie ook 'death poets society']. meedanst in de dwaze rondgang van deze planeet. wanneer de interne tegenstelling je verheugt en neerslaat en zo dus voortdrijft, amen. zolang je ze kunt temmen. de twee wilde paarden ook kunt samenspannen. wild denkend, bedachtzaam wild. zeker zegen.

wat nog niet gezegd is over de stilte is het ongezegde. dat is ook stilte, meen ik. de sprakeloosheid. de grenzen van de taal. de afgrond waar onze communicatie stokt, waar we nog vage echoes de eindigheid in kunnen sturen. het einde van de uitdrukking. de woordeloosheid. door extatisch geluk en onafzienbare pijn.

09XII1999 22.16 jaap aan tim

'zij bestaat zolang ik haar vul met wat ik, met een zeldzame zekerheid, haar emoties noem, ongeveer zoals ik een stilte vul door die niet te verstoren en haar trachten te horen.' jan willem otten over noriko een character in een film jasujiro ozu [heb 'k nooit zelf bekeken] een vrouw die we kennen zonder iets van haar te weten.

09XII1999 23.26 jaap aan brooke

subject: silence i have been exploring the depths of this word or world lately. was trying to define it in a dialogue with a friend. it seems that silence as we know it has a lot to do with tension and absence and resonance.

wondered if you have something fresh or archives on this one...what is silence?

10XII1999 12.40 jaap aan tim

subject: witte stilte ben lichttheorie aan het studeren [wit-blauw=geel] misschien vertelt licht ons iets over de stilte. cyaan en geel en rood. drie verhalende spektakelkleuren verstommen tot wit wanneer ze samenvallen. ik geloof een mooie metafoor voor stilte als eindpunt.

10XII1999 20.46 tim aan jaap

the poets labouring all their days to build a perfect beauty in rhyme are overthrown by a woman's gaze [W.B. Yeats, from The wind among the reeds] stilte?

12XII1999 0.11 brooke to jaap

yes, the question of silence.

an amateur defintion: the loudest clarity...absorption and reflection of all color...the unspoken understanding between human and human, human and land, human and beast...the fiercest calm one can seek.

just my impulses here. not a cement tribute. i wonder about your quest. and this my fledgling fragment.

12XII1999 11.42 jaap aan tim

stoer he. wederom de spanning tussen sereen en luidruchtig. en dat ook in de kleuren. de drieeenheid die wit en stil is in zijn volkomenheid. geldt dit ook voor GOD? [help mijn kreupele bijbelkennis en stuur me de tekst waarin god spreekt in de wind en de stilte, zo is het toch?]

13XII1999 9.58 tim aan jaap

Gen 1:2 Ps 131:2 Openb 8:1

15XII1999 15.47 jw aan tim

Ach...een jaar geleden schreef ik zo intens en veel, schrappen etc. En nu, dat zal jij wel herkennen, is die maandenlange luwte ingetreden. Misschien uit zelfbescherming, want op den duur werd ik zo pessimistisch en hoogmoedig tegelijk. Het lelijkste eendje dat op de aarde rondliep. Het is opvallend dat je, wanneer je je vreselijk inspant om 'de beauty of life' te verwoorden, vanuit een diep besef van dankbaarheid naar God, en waardering voor het leven, als verzet tegen dat ultieme niets, dat als ontkenning van al dit goede leven het kwaad moet heten, uiteindelijk de greep op de zaak verliest. Er is stilte nodig. Ik merk het iedere dag meer. Ik moet mijn bek houden, dan pas kan ik plukken en wijn maken. Nu stamp ik in een trog vol vellen.

15XII1999 12:37 tim aan jaap

jaap! het sneeuwt hier. de groningse wereld is bedolven onder een wit deken van stilte......

15XII1999 18:41 tim aan jaap

hey fellow-traveller...... could you check out what the color combination of black is..... i mean, white = blue + yellow + magenta or something like that...... but what is black?? is that a combination too, or just the absense of any combination....... still thinking about silence and i was enlightened on the connection between "silence" and "white" today by the snow falling down...... let me know what you find......

16XII1999 0:44 jaap aan tim

black is

0 Y 0 M 0 C

16XII1999 6:50 tim aan jaap

zwart is dus de afwezigheid van alles wat wit constitueerd?? ik vraag dit in verband met de Middeleeuwse (neo-Platonistische) notie van goed en kwaad, nl. kwaad (lees: zwart) als afwezigheid van het goede (lees: wit). er is geen echt kwaad, maar slechts "goed" en een afwezigheid daarvan.....

15XII1999 19.20 tim aan jaap

De gevolgen van het "verbreken van de stilte tussen ons" een aantal weken geleden zijn ofwel groots, ofwel nietszeggend. Twijfel na het lezen van deze woorden van JW. Lullen over stilte is leuk, maar wat als door al dat lullen nou nooit stilte komt?? Dat je door maar door te lallen en te draven nooit eens rustig gaat zitten.

16XII1999 2.46 jaap aan jw

ik ken de roep om stilte. de onmogelijkheid van deze zin. 'k zoek naar de grenzen van taal om me daar in de schaduw [mijn lichaam kent nu de metaphoor van de vleugels en de boom, in NL slechts ongewenste zonnedieven] neer te leggen. sprakeloos. ontdek de poezie als een land dicht bij die plaats. maar ook is er de stroom van grijsheid. het moetende. verzet me elke dag door te proberen dat te aspireren, toch slaap ik te vaak.

16XII1999 2.52 jaap aan tim

gerede twijfel. 'k besef me ook dat woorden zoeken om stilte te beschrijven een tegenstrijdige bezigheid is. het proefondervindelijk vaststellen en registeren van stilte is echter iets wat we niet kunnen delen op deze plek zonder in woorden te vervallen. zwijg wanneer je wilt

18XII1999 2:27 jaap aan tim ja, wanneer we over licht spreken.

24XII1999 0:10 jaap aan tim

stilte dus.

30XII1999 17.47 tim aan jaap

schreeuw jezelf het nieuwe jaar in, zou ik zeggen. ik zal voor je drinken en lallen in Paris!!!