30

08IX1999 herhaling dat we blijven ademen is zegen; of vloek? de drang van geboorte tot dood. blijven ademen. geluk, ellende, totale onverschilligheid. vechten om te blijven ademen. zelfs zonder hoop, zonder enig licht of perspectief aan de duistere kimmen. het is lijden. maar het is ook de vreugde van de kleine verhalen. elke wereld kent ze, elk oog kan ze zien. dat is dan waarschijnlijk de reden dat we worden voortgedreven als dwalende dwazen. de SCHEPPER weet dat hoop nooit volledig uitgeput kan zijn. dat er altijd ergens weer een klein verhaal opduikt. dat er achter de schemerige horizon een dag wacht. dan begrijp ik dus dat die instinctieve drijfveer van het ademen een zegen is. wat onbegrijpelijk blijft is waarom ik nu juist verkozen ben uit zovelen. waarom ben ik in deze uitzonderlijke positie terechtgekomen. altijd dak en eten. ogen, 160% ogen, die uit zichzelf onverschillig mat slaan en naar de grond staren. en het kan niemand anders zijn dan GOD, die m'n kin omhoog duwt en mijn ogen opent. al die kleine verhalen, portretten en melodietjes. pure liefde [het is waar: 'love is like a simple melody i hear in this garden called YOU']

het zijn de verhalen als die van de buurjongen inoussa. over het dorp zorgho en zijn culturele botsingen. als hij op straat sa majestÈ le Naaba SANEM de Zorgho tegenkomt kijkt hij snel de andere kant op, want als de chef [een traditionele koning van de streek, die in een dikke mercedes rondrijdt en elke maand naar zijn buitenhuis in belgiÎ vliegt] ziet dat je hem gezien hebt moet je het begroetingsritueel [onder andere een diepe buiging] minutieus uitvoeren. als er iets niet in orde is moet je een boete van ÈÈn schaap betalen en dat is een halve maand werk voor hem.

er staan hardroze bloemen onder de mangoboom. elke ochtend steken ze hun koppen omhoog, zoeken een straaltje licht dat door de bladeren valt en openen dan in slow-motion hun gezicht. en 's avonds REWIND. dan voltrekken ze het ritueel met dezelfde beheerste bewegingen van achter naar voren.

de mannen aan de overkant koken hun mierzoete avondthee tegenwoordig onder de blote sterrenhemel, omdat de ezel van oumar het afdak omver heeft getrokken.

gisteren reed een vrouw tijdens haar autorijles tegen het huis van de buren.

de lach van dwaze meisje op de hoek.

het zijn verhalen die te klein zijn om verteld te worden. te groot om in woorden te vatten. wederom 'pictures at an exhibition'.