log VI

ik geloof dat warmte, net als pijn, op geen enkele manier ervaren kan worden door te lezen of te luisteren. alleen de lichamelijke ondervinding van de aanhoudende, alomaanwezige tweede huid van de hitte vertelt van die warmte. daarom valt de mensheid uiteen in twee groepen: zij die de warmte kennen en zij die haar vermoeden. de laatste groep heb ik onlangs verlaten en ik meen te kunnen stellen dat deze groep niet kan beginnen te vermoeden hoe groot de invloed van de warmte op het dagelijks leven is. --------

door een rechterbusraam gezien tijdens een reis: een herdersjongen met een rode capuchon tot over zijn oren drijft door het gele veld een kudde koeien naar huis.

--------

herinnering na een vredig ontwaken, de slijmslurper:

ik herinner me plotseling dat mijn oudste broer vroeger een hoogslaper had. een blankgelakte houten bak, die mijn vader met lange bouten in elkaar had geschroefd. soms was ik 's ochtends vroeg in zijn kamer. en op zo'n ochtend -ik weet niet of er iemand bij hem logeerde- lag hij met zijn krullenkop op de zijkant van dat bed; zijn lippen tegen de bovenrand. hij grinnikte denk ik en gorchelde wat met zijn eigen speeksel en als hij tevreden was over de samenstelling liet hij voorzichtig een groenige sliert uit zijn mond omlaagzakken, langs de blankgelakte plank. eerst een klein stukje, dan steeds dieper. en dan op het laatste moment voorkwam hij de val met een berekenende slurp. het ging erom het slurpen zolang mogelijk uit te stellen zonder dat de sliert zou breken en het plasje anderhalve meter onder hem groter zou worden. daarvoor was perfekt elastisch slijm nodig met een exact gehalte aan opgesnoven en gerocheld snot dat tegelijkertijd niet te dik mocht zijn om te kunnen glijden. het slurpen zelf was dan simpelweg een kwestie van het juiste moment berekenen door de sterkte en de versnelling van je slijm zo nauwkeurig mogelijk in te schatten. hij slurpte trefzeker herinner ik me; met beheersing zijn zuigkracht regelend als bij het binnenhalen van een te grote vis. mijn broer de slijmslurper.